Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Više od četiri miliona eura uplaćeno avansno kompanijama koje rade na kapitalnim projektima

Više od četiri miliona eura uplaćeno avansno kompanijama koje rade na kapitalnim projektima
Datum objave: 04.05.2020 07:52 | Autor: Uprava javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


Više od četiri miliona eura uplaćeno je avansno u nešto više od mjesec kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u Sjevernom regionu kako bi se osigurala likvidnost tih kompanija i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa.

Vlada Crne Gore je na 162. sjednici održanoj od 19. marta 2020. godine u okviru Predloga hitnih mjera Vlade kao podrške građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije korona virusa zadužila Upravu javnih radova i Upravu za saobraćaj da po zahtjevu kompanija angažovanih na izvođenju radova ili pružanju usluga na kapitalnim projektima omoguće avansno plaćanje.

UJR

Izgradnja puta Bistrica - Manastir Povrh

Ministarstvo finansija je do 30. aprila odobrilo avanse za 18 kompanija sa kojima je Uprava javnih radova potpisala ugovore o realizaciji 32 projekta.

Projekti za koje je ovima kompanijama avansno uplaćen dio novca među ostalim su: put Bistrica – Manastir Podvrh, uređenje unutrašnjosti Đalovića pećine, žičara šestosjed na lokaciji Žarski i ski staza u zimskim centrima Žarski i Kolašin 1600, dječiji vrtić u Rožajama, Prnjavorska ulica u Plavu, sportske sale Gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, transfer stanica u Andrijevici i transfer stanica i reciklažno dvorište u Mojkovcu.

UJR

Đalovića pećina (Foto: Stefan Vukićević)

Odobreni avansi iznose 10 – 20 odsto vrijednosti ugovora, odnosno vrijednosti preostalog dijela ugovorenih obaveza.

Kriterijumi na osnovu kojih su odobreni avansi su procenat realizacije radova, kredibilnost preduzeća i vrsta radova.

Obavezan uslov za dobijanje avansa je obezbjeđenje bankarske garancije na cjelokupan iznos.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE / UPRAVA JAVNIH RADOVA