Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Milionska ulaganja u razvoj Kolašina

Milionska ulaganja u razvoj Kolašina
Datum objave: 03.02.2020 08:12 | Autor: Uprava javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore ove godine na području opštine Kolašin planira višemilionsko ulaganje u razvojne projekte predviđene kapitalnim budžetom, koji će biti realizovani preko Uprave javnih radova. Budžetom je opredijeljeno blizu četiri miliona eura, a dodatna sredstva, u zavisnosti od dinamike realizacije projekata, biće na raspolaganju i iz kreditnih aranžmana.

Razvojni projekti upravo su bili tema razgovora direktora Uprave javnih radova Rešada Nuhodžića i predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića, sa saradnicima, koji su na nedavnom sastanku razmotrili nastavak investicionog programa. 

U skladu sa razvojnom strategijom Vlade, kojom se prirodni potencijal sjevera Crne Gore prepoznaje kao šansa za unapređenje turističke ponude i privrednog razvoja cijelog regiona, najveći dio ulaganja odnosi se na valorizaciju potencijala Bjelasice. U tom cilju, Uprava javnih radova je veliki iskorak napravila prije godinu, kada je otvoren planinski centar Kolašin 1600, sa funkcionalnom ugostiteljskim i servisnim objektom, ski stazama i šestosjednom isklopivom žičarom kapaciteta 2600 skijaša na sat, renomiranog svjetskog proizvođača Lajtnera. Za potrebe ovog planinskog centra izgrađena je i kompletna putna, vodovodna i elektroinfrastruktura, a vrijednost čitavog posla iznosila je više od 17 miliona eura. 

UJR

Idejno rješenje parking garaže za potrebe planinskog centra Kolašin 1600 

U namjeri da ovaj lokalitet bude konkurentan najvećim centrima u regionu, Vlada je nastavila sa ulaganjem u nove sadržaje. Tako je Uprava javnih radova potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji još jedne šestosjedne žičare i ski staza koje će povezati centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ukupne vrijednosti 10,8 miliona eura. Žičara i ski staze su trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a radovi će početi nakon konačne saglasnosti revidenta projekta. 

Proteklih mjeseci rađeno je i na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva planinska centra, čime je u značajnom mjeri podignut nivo bezbjednosti saobraćaja. Ovaj posao realizovan je u dvije faze, a ukupna vrijednost iznosila je oko 900 hiljada eura. 

Kada je riječ o saobraćaju, Uprava javnih radova nedavno je objavila postupak javne nabavke za projektovanje i izgradnju višeetažne garaže, kao i za uređenje terena, procijenjene vrijednosti deset miliona eura. Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će biti riješene trenutno izražene poteškoće sa parking mjestima za posjetioce planinskog centra Kolašin 1600, imajući u vidu da otvoreni parking pored restorana „Troglava“ često nije dovoljan za veliki broj skijaša iz svih gradova Crne Gore i okruženja. Od izabranog projektanta i izvođača radova očekuje se da novi objekat prilagodi lokaciji, kako u dijelu tehničko-građevinskih rješenja, tako i uklapanju njegove arhitekture u prirodni ambijent.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da je sistem vještačkog osnježavanja planinskih centara takođe prepoznat kao neophodnost, u želji da se zimska turistička sezona produži. S obzirom da je ova tema proteklih dana u javnosti bila prilično eksploatisana, poručujemo da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa preduzećem „Skijališta Crne Gore“, razmotriti najbolja moguća rješenja, kako bi se što prije krenulo u realizaciju.

UJR

Nastavak ulaganja u modernizaciju saobraćajnica: Nedavna rekonstrukcija jedne od gradskih ulica

Posebno naglašavamo da su sve investicije Vlade Crne Gore i Uprave javnih radova na sjeveru države, pa tako i na području Kolašina, usmjerene na širenje turističke ponude, stvaranje uslova za dalji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. 

Pored turizma, Vlada će ove godine znatna sredstva investirati i u unapređenje lokalne saobraćajne i komunalne infrastrukture na teritoriji Kolašina. Tako je za rekonstrukciju dijela pruge sa tunelima na dionici Kos – Trebešica opredijeljeno 1,8 miliona eura, a planiran je i dalji rad na planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. 

Na osnovu ugovora koji su Uprava javnih radova i Opština Kolašin potpisali prije nekoliko dana, obezbijeđeno je 300 hiljada eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, za koje će kompletnu tendersku proceduru projektovanja i izvođenja radova sprovesti lokalna uprava. 

UPRAVA JAVNIH RADOVA