Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Montaža žičare na ski centru Cmiljača

Montaža žičare na ski centru Cmiljača
Datum objave: 23.09.2019 11:29 | Autor: Uprava javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.

Riječ je o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitner, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu. Radovi na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova povjerila je podgoričkoj kompaniji “Novi Volvoks”. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

UJR

U toku izgradnja žičare na Cmiljači

Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka - Latinska kosa - Jasikovac - Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma. Na dijelu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

UJR

Izgradnja objekta za potrebe trafostanice za napajanje žičare na Cmiljači

Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće godine.

Ugovorom koji je potpisan sa podgoričkim doo “Eminent”, precizirana je izgradnja trafostanice 35/10 kV na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju. Vrijednost ove investicije, koju će Vlada Crne Gore takođe finansirati kroz kapitalni budžet, iznosi više od 1,18 miliona eura.

UJR

Izgled servisno-ugostiteljskog objekta na Cmiljači

Ukupno ulaganje u stavljanje žičare i ski staza u funkciju, kao i izgradnje elektroenergetske, vodovodne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica, iznosi oko 23 miliona eura, a samo ove godine Vlada Crne Gore će izdvojiti više od četiri miliona eura.

Na području bjelopoljske opštine u toku je i realizacija projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od značajnijih poduhvata u oblasti turizma, ne samo na ovom području, već i u cijeloj Crnoj Gori. Vlada će narednih godina sa oko 18 miliona eura finansirati opremanje i uređenje pećine, izgradnju žičare iznad Đalovića klisure i cjelokupne saobraćajne i druge infrastrukture.

UPRAVA JAVNIH RADOVA