Мања слова Већа слова РСС

Питајте Управу

>

Уговорена изградња жичаре која ће повезати скијалишта Колашин 1450 и Колашин 1600

Уговорена изградња жичаре која ће повезати скијалишта Колашин 1450 и Колашин 1600
Датум објаве: 03.09.2019 10:53 | Аутор: Управа јавних радова

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе инвестираће девет милиона еура у изградњу још једне жичаре на скијалишту Колашин 1600, за коју је Управа јавних радова данас потписала уговор са конзорцијумом “Доппелмаyр – Колашин”. Жичара ће повезати скијалишта Колашин 1450 и Колашин 1600.

Уговором је предвиђено да израда Идејног рјешења исклопиве шестосједне жичаре К7 буде завршена за два мјесеца од његовог потписивања, израда Главног пројекта четири мјесеца од прихватања Идејног рјешења, док је рок изградње жичаре годину од дана увођења извођача у посао.

Полазна станица нове жичаре биће на надморској висини од 1.430 метара, док је излазна тачка на 1.770 метара надморске висине. Хоризонтална дужина износи око 1.400 метара, а капацитет 2.600 скијаша на сат. 

Реализација овог пројекта представља наставак валоризације туристичких потенцијала Бјеласице, након што је прије пола године ски ризорт Колашин 1600 и званично отворен. У изградњу постојеће жичаре, базне станице, ски стаза, приступних саобраћајница и пратећих садржаја, Влада Црне Горе је до сада уложила 17 милиона еура, док ће са новом жичаром и пратећим инфраструктурним елементима вриједност инвестиције достићи 30 милиона еура.

Инвестирање у изградњу скијалишта Влада је препознала као шансу за развој сјевера Црне Горе и његових туристичких потенцијала, у циљу отварања нових радних мјеста и унапређења квалитета живота грађана. Управа јавних радова тренутно реализује пројекте изградње ски центара на Хајли у Рожајама, Цмиљачи у Бијелом Пољу и Жарском у Мојковцу, у које ће у наредне три године бити уложено више од 100 милиона еура.

Уговор са најповољнијим понуђачем и осталу документацију у току поступка јавне набавке можете преузети ОВДЈЕ.

УПРАВА ЈАВНИХ РАДОВА